Tuesday, October 22nd, 2024

Mi az ideális választás – saját szerver vagy szerverbérlés?

Ezt az eldöntendő kérdést nem mi szeretnénk megválaszolni, viszont meg szeretnénk könnyíteni azoknak a választást, akik még bizonytalanok abban, melyik érné meg számukra jobban.

Először érdemes megvizsgálni, hogy milyen előnyökkel jár egy szerverbérlés, illetve milyen költségeket jelent ez a cégünk számára. A szerverbérléssel az adott partner nem egyszerűen egy szervert kap, hanem mellé teljes körű szerverhoszting szolgáltatást és hardverfelügyeletet is. Ennek köszönhetően elkerülhető a rendkívül bonyolult hardver-összeállítással és -beszerzéssel, a kollokációs szolgáltatás megrendelésével, a szerver elhelyezésével és tesztelésével, az alkatrészellátással és -cserével járó mindenféle javítás és kötelezettség.

Saját szerver esetében, az előbbiekben említett feladatok mellett biztosítanunk kell egy erre alkalmas, rendkívül biztonságos klimatizált szervertermet, többszörös áramforrást, szünetmentes rendszereket, illetve generátort is. Vannak esetek, amikor egy cég olyan szintet ért el növekedésben, amikor a saját szerver kikerülhetetlen és mindehhez adott az az anyagi háttér és környezet, amikor ez már hosszútávon kifizetődő befektetésnek számít.

Egyéb esetekben azonban érdemes a szerverbérlést választani, hiszen nemcsak hosszútávú biztos megoldást jelent, hanem kiszámítható, előre tervezhető költségeket is. Szerverbérlés esetén ugyanis csak az általunk választott csomag fix havidíját kell fizetnünk, s nincsenek hozzá járulékos költségek, mint például az alkatrészcsere vagy hardverjavítás. Nem kell azon gondolkodnunk, hogy melyik szerver érhető el anyagilag számunkra, mert szerverbérlés esetén széleskörű választási lehetőség áll előttünk a Dell X3 szervertől kezdődően a Dell X7-esig. Ez által a cégünk számára legoptimálisabb lehetőség biztosítható töredék áron, de természetesen ezzel szembe állítható az az érv, hogy a szerver nem a miénk, hanem egy szolgáltató cégé.